Aportació de Tati Cortes i Marco
Psicopedagoga i mestra d’educació especial del CEIP Puig de les Cadiretes. (http://educacioespecialpuigdelescadiretes.blogspot.com)

El llibre del qual us vull parlar es titula “Ser pares: l’aventura diària” i el seu autor és un professor d’institut que es diu Ramon Casals. Precisament del tracte diari amb milers de nens i joves, i del contacte amb centenars de mares i pares en Ramon Casals n’ha extret diferents conclusions i reflexions que ara ens presenta en el seu llibre.

Tots estem d’acord en que els models de familia i el tipus de societat en què vivim han canviat molt en els darrers anys. Per aquest motiu la manera d’educar als nostres fills també ha canviat. De fet no hi ha una única manera d’educar. Cadascú ha de trobar la seva perquè tots som diferents i cada nen i cada jove també és diferent. Sovint els pares no sabem con actuar i ens preguntem si ho fem bé o no. Per això aquest llibre ens pot ajudar a entendre com hem d’actuar per poder educar als nostres fills en positiu.

En Ramon Casals col.labora setmanalment en el programa El Suplement de Catalunya Ràdio en el qual hi té una secció que porta per nom “Parlem dels fills”. Es un espai de dos minuts i mig de durada aproximada que té com a finalitat provocar la reflexió sobre l’educació dels fills. El llibre que avui us comento recull totes les reflexions que des de fa tres anys en Ramon Casals explica cada diumenge al matí en la seva secció. Per això en aquest llibre es parla dels fills, però també dels pares i de les mares, els amics i les amigues, de l’equilibri, la cortesia, el perdó, la convivència, l’espontaneitat, la cohèrencia, el saber dir no, els límits, els càstigs, els premis, l’adolescència, la soletat, el temps, les adopcions, etc.

L’autor ens recomana que no llegim el llibre de cop, sinó que cada dia llegim un dels temes i després el comentem amb la parella, amb altres pares, amb els amics, amb els fills, etc. Fins i tot ens aconsella que llegim un fragment en veu alta a casa i després en parlem tots plegats. En un món en que cada vegada hi ha menys comunicació, llibres com aquest poden oferir-nos oportunitats per al diàleg i la comunicació entre les persones. Penso que aquest llibre pot ser una bona eina per fer-nos pensar, per plantejar-nos alternatives i per trobar quina és la manera com a nosaltres ens agradaria educar als nostres fills.


Anuncios